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Helping People Help the Land

Recent changes in California state law regarding 
the use of recreational marijuana has caused 
some confusion regarding conservation services 
possible through the federal Natural Resources 
Conservation Service (NRCS) in California. This 
FAQ is intended to clarify assistance that is and 
is not possible in this evolving climate. 

Under the federal Controlled Substances Act (21 
U.S.C. Section 801 et seq., 21 CFR Part 1308), 
marijuana is a Schedule-I controlled substance. 
Therefore, regardless of any changes in state law, 
it remains illegal under federal law for producers to 
grow, sell, or possess any amount of marijuana.
 
When a producer signs a conservation contract with 
NRCS, it is expected that they read and understand 
the contract language which states that the producer 
agrees to comply with the terms and conditions of the 
contract and all applicable federal, state, tribal, and 
local laws. This includes laws pertaining to controlled 
substances.
 
NRCS is unable to provide technical assistance and 
financial assistance on any field that is producing 
marijuana or other controlled substances in violation 
of federal law, even if the cultivation of such 
controlled substances are lawful under state or tribal 
law. 

Limited technical assistance may be possible under 
conditions discussed in this document.

The Role of NRCS Employees in Indentifying/
Reporting Cannabis Production

1)  Q: What do we do when a landowner 
challenges our contention that they are growing 
cannabis, i.e. I received a report from a co-worker 
that she clearly saw cannabis growing on a 
landowner’s property, but the landowner denied 
it was cannabis. 
 
A: When you first make your visit to the site and 
believe that cannabis is being grown, photograph it 
so that it is part of the record. If this becomes part 
of a contract action related to program participation, 
there is an opportunity for participants to demonstrate 
their compliance by providing additional information 
or appealing the NRCS determination.

2)  Q: As NRCS employees are we required to 
notify FSA if we know there are customers of 
theirs growing cannabis?  

A: There are no specific requirements for NRCS 
to notify FSA regarding a USDA customer growing 
cannabis. However, when NRCS provides technical 
assistance for conservation compliance activities, 
specific FSA program implementation, and other 
areas where the two agencies’ activities overlap, 
NRCS should notify FSA as part of our technical 
assistance role.  
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Additionally, even if NRCS is not providing technical 
assistance specifically on behalf of FSA, it is likely 
good office practice to notify FSA when we are 
aware of such activity with respect to one of their 
customers. In this manner, FSA may make their own 
determination with respect to their programs.   
 
3) Q: How do we determine if a grower is a 
cannabis producer or not? I’m not sure I would be 
able to definitively identify a pot plant.  
 
A: As discussed above, it is good field practice to 
photograph the plant suspected of being cannabis and 
consult a plant specialist to confirm.

4) Q: Are we expected or allowed to report likely 
illegal cannabis production sites? What are the 
consequences if we fail to do so? 

A: NRCS is not responsible for drug enforcement.  
NRCS access to producer properties is subject 
to Section 1619 of the Food, Conservation, and 
Energy Act of 2008, under which NRCS is required 
to maintain the confidentiality of information about a 
producer’s operation.   

5) Q: What should we do if we come across a pot 
producer? 
 
A: If the producer participates in one of our 
conservation programs, then the participant is 
notified about the potential violation of the Drug Free 
Workplace provision in their contract and given the 
opportunity to come back into compliance. If there are 
safety concerns, such as illegal growing of marijuana 
on the land of someone else, you should report it 
to your supervisor in accordance with the safety 
policies within your office. Otherwise you have no 
responsibility.  

6) Q: If a landowner is assisted by a local 
Resource Conservatin District to grow cannabis 

and NRCS is made aware of this through office talk, 
is NRCS required to confront the landowner or only 
if NRCS staff themselves witness the cannabis in 
the field?

A: If the producer has a conservation program contract 
with us, we need to make the farmer aware of the 
potential violation and, again, give them the opportunity 
to come into compliance.

7) Q: If NRCS identifies cannabis in the field and 
the landowner does not accept our assessment can 
we enforce our policy?

A: Yes. You are required to comply with policy that 
our assistance cannot take place on farms growing 
cannabis.  You may photograph the plant and send it 
along with a letter to the operator and let them know we 
will need to terminate assistance unless they come into 
compliance.

8) Q: I have heard that our current policy is limited 
to Farm Bill programs i.e. EQIP, CSP, WRE etc., and 
therefore not applicable to CTA and EWP. Is this 
true? This seems to be born out of the Contract 
Appendix language associated with a ‘drug free 
workplace’. If we are only providing technical 
assistance via CTA, there is no appendix.   
 
A: All federal assistance is covered by the prohibition 
relative to growing cannabis. The scope of the limitation 
of our assistance depends upon whether we are 
providing technical assistance only or whether we 
are providing both technical and financial assistance 
pursuant to any of our conservation programs.  Where 
we are only providing technical assistance, then we 
cannot provide technical assistance on any land that is 
being used to grow cannabis, but may provide technical 
assistance on any other land that is farmed by our 
customer. However, all financial assistance activities are 
subject to Drug-Free Workplace prohibitions. 
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We cannot provide financial assistance for activities 
on any land that is being used to grow cannabis 
or any other land that is part of that customer’s 
operation.  

Entities and operations
 
The operator of record is the party that we work with 
to assure compliance with our policies including the 
prohibition of growing cannabis.

1) Q: Current NRCS policy references 
‘agricultural operations’ with respect to 
prohibition of providing financial or technical 
assistance. If we discover cannabis growing 
outside of what landowner has defined as 
their ‘agricultural operations’ as defined by 
farm records established with FSA, are we still 
prohibited from providing assistance?

A: If the farmer is growing cannabis on land that 
is not part of their operation, then we can provide 
assistance for activities on the operation itself but not 
any land that is associated with the land that is being 
used to grow cannabis. This is because the restriction 
related to our financial assistance is limited to the area 
that constitutes the work place of our customer.  

2) Q: What about land that is owned by one 
person that has been split with two operators. 
One grows marijuana, one does not. Can the other 
tenant that is adjacent to marijuana apply if they 
lease off the same parcel but have no interest in 
the marijuana?  

A: The tenant without the cannabis is eligible for 
assistance.

3) Q: If a landowner has different parcels of 
land and is growing cannabis on one parcel 
(e.g. the home base), and is not requesting our 
assistance on that particular parcel, may NRCS 
provide assistance on the other parcels where no 

cannabis is being grown? 
A: NRCS may provide assistance on the other 
parcels only if those parcels are not part of the same 
operation as the parcel on which the cannabis is 
being grown. Operators who are not growing cannabis 
are eligible for assistance.

4) Q: Are we prohibited from working any part 
of an operation that grows cannabis on only the 
enterprise/fields where it is cultured? 

A: Yes, if you see cannabis being grown on part 
of an operation, you may not conduct any activity 
related to conservation program participation on any 
part of that operation. If you are on the operation for 
technical assistance purposes only, unrelated to any 
conservation program, then you are only prohibited 
from working on the land that is being used to grow 
cannabis but may provide technical assistance on 
land unassociated with the growing of cannabis. 

5) Q: If a landowner interested in our programs 
leases out part of his land to cannabis growers 
and then requests assistance only for the land 
he is not leasing out, where no cannabis is being 
grown, is this okay?

A: The leased land growing the cannabis is under the 
control of the lessee and the owner would be eligible 
for assistance on the land that he did not lease out.

Miscellaneous

1) Q: Can we do erosion control on ground that 
used to have cannabis but all the plants have 
been burned away (recent fires)?
 
A: Yes, NRCS can provide erosion control assistance 
if the cannabis plants are gone and are not going to 
be replanted. 
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2) Q: What about providing technical review 
or support to partners who are working on 
projects that provide information to minimize 
adverse impacts to natural resources resulting 
from cannabis production? Example, ag 
commissioners, conservation districts, others 
who may provide information on proper chemical 
storage facilities, water use, setbacks from 
waterways, etc. I understand we would not 
provide direct support to producers for any 
such projects, but what about review of written 
materials, training curriculum, etc. that would 
target minimizing adverse impacts on resources?
 
A: If we are not going on the property or providing 
direct assistance to the landowner this assistance 
would probably be prudent inasmuch it is still our 
mission to address natural resource issues associated 
with agricultural production. In this case the customer 
is the partners and not the grower. 

3) Q: What if a customer changes to cannabis 
after a contract has been obligated?
 
A: The customer becomes ineligible or in violation of 
his contract.  

4) Q: Are there certain varieties of cannabis 
that are acceptable to work with (i.e., hemp, 
ornamental, non-THC strains)? 

A: NRCS may provide technical and financial 
assistance to a producer of industrial hemp who 
is growing the industrial hemp in compliance 
with Section 7606 of the Agricultural Act of 2014.  
Section 7606 provides a limited exception where 
the industrial hemp production is pursuant to a pilot 
research project conducted by a State Department 
of Agriculture or university.  It is the producer’s 
responsibility to provide documentation that their 
activities meet the requirements of Section 7606.

More Information

5) Q: If a producer has a California medical 
license to grow marijuana and is doing so, can 
we still provide CTA? Can they have an EQIP 
contract? 

A: No. 

6) Q: If a property has marijuana on-site with no 
license, can we work with that property? 
 
A: No.

7) Q: Do we have to ask to see a license, or just 
self-certification from point of contact? 
 
A: Whether or not the producer has a license, NRCS 
cannot provide assistance.

8) Q: Will there be any distinction between a 
producer growing a handful of plants for personal 
use and those who are growing commercially? 
 
A: No. Neither is eligible for assistance.

 
https://cannabis.ca.gov/contact-us/  
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